16 Kasım 2008 Pazar

ÇİKOLATALI MUS



Hürriyet gazetesi yazarlarından Arman Kırım’ı Pazar günleri mutlaka takip ederim. Size de tavsiye ederim tarifleri çok net ve %100 sonuç elde ediliyor.

Bu mus işi beni her zaman kasmıştır.Ama aynı Baylan pastanesinde yediğim mus gibi oldu.Tarifi aynen Arman Kırımı’ın Pazar ekinde yazdığı gibi aşağıya döktüm. İsterseniz, Hürriyet’in internet sayfasından , kendisinin Nisan ayı yazıları arasında bulabilirsiniz.

125 gr.bitter çikolata
30 gr. İnce kıyılmış tereyağ(2 çorba kaşığı)
2 çorba kşığı eskpesso kahve yada sicak su
1 paket krema
3 yumurta (sarısı beyazı ayrılmış)
1 çorba kaşığı şeker

Çikolata, tereyağı ve sıvı haldeki espresso kahvesini büyükçe bir káseye koyun ve káseyi, kendinden daha küçük çapı olan ve içinde sıcak su bulunan bir tencerenin üzerine oturtun. Tenceredeki suyu ocak üzerinde tıngırdayacak şekilde sıcak tutun ve devamlı karıştırmak suretiyle kásedeki malzemeyi eritip homojen bir karışım elde edin. Káseyi ateşten alın ve soğumaya bırakın. Çikolata vücut ısısından birazcık daha sıcak olana dek soğutun. Test etmek için alt dudağınıza biraz çikolata değdirin, eğer dayanılır sıcaklıktaysa ısısı iyidir. Çikolata soğuk olursa karışım bozulur. Bu arada buzdolabında soğutulmuş kremayı, yine buzlukta soğutulmuş bir cam kásede mikserle çırpıp krem şanti formuna getirin. Çırpılmış kremayı tekrar buzdolabında soğumaya bırakın.Çikolata bir yanda soğurken, yumurta beyazlarını başka bir kásede çırparak köpük haline getirin. Şekeri ekleyin ve yumuşak tepecikler oluşuncaya dek köpüğü çırpmaya devam edin. Çikolata uygun sıcaklığa erişince, yumurta sarılarını ekleyip karıştırın.Çırpılmış kremanın üçte birini nazik bir şekilde dikkatlice çikolatalı karışıma karıştırın.Şimdi de yine çok dikkatli bir şekilde ve yumurta köpüklerini parçalamadan, bir spatulayla yumurta beyazlarının yarısını karışıma nazikçe yedirin.Kalan yumurta köpüklerini ve kalan çırpılmış kremayı da aynı şekilde dikkatlice karışıma yedirin. Dilediğiniz tür bardaklara isterseniz kaşıkla, isterseniz sıkma torbasıyla paylaştırın. En az 8 saat buzdolabında soğutun. Yanlarında, pastaneden alacağınız "kedidili" bisküvileriyle servis edin.

Hiç yorum yok: