16 Kasım 2008 Pazar

KALBURA BASTI

Kalbura bastı, eminimki bizim yaşlardaki herkese anneanne-babaannelerimizde geçirdiğimiz bayram günlerini hatırlatıyordur. Anneannemin arife günü oklava elinde açtığı böreklerin üzerini yağlamama izin vermesi,tatlıyı rendeye degil de gerçekten kalbura bastığım o günler, daha birçok şey gözümün önünden film şeridi gibi geçti. Tatlıyı yaparken, her gelen yediğinde, büyüklerimin ruhlarına deysin diye dua ettim. Gerçi sonuçta tatlıdan en çok ben yedim . Ama çok lezzetli olmuştu .
Bu tarifi de Hürriyet Pazar ekinde yazan Arman Kırım’dan aldım.


1 bardak zeytinyağı
1/2 bardak süt
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
4 bardak un
1/4 bardak toz şeker
150 gr. dövülmüş ceviz içi.

Şerbet için: 3 bardak su; 2.5 bardak toz şeker; 1/2 tatlı kaşığı taze limon suyu

Şerbet için su, şeker ve limon suyunu bir tencere içine koyup beş dakika kadar karıştırarak kaynatın, şerbeti soğumaya bırakın.

Un ile kabartma tozunu birlikte elekten geçirin. Büyük bir kap içine yağ, süt, yumurta ve şekeri koyup çırpma teli ile çırparak karıştırın.Unu ilave edin, yoğurup hamur haline getirin. Bu hamurdan küçük hamur topları yapıp bunları bir kalburun (eğer kalbur yoksa tel süzgecin yada rendenin) üzerine bastırarak yassılaştırın, aynı zamanda da desen verin.Tam orta yerlerine çekilmiş cevizden koyup, hamurun iki ucunu birleştirerek kapatın.Yağlanmış tepsiye, ekli tarafları alta gelecek şekilde aralıklı olarak dizip, önceden 190 derece ısıya getirilmiş fırında hafif kahverengi olana dek pişirin.Fırından çıkarın ve daha önce hazırlayıp soğutmuş olduğunuz şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün.

Hiç yorum yok: